When life gives you lemon
POSTED ON Wednesday, 23 May 2012 AT 02:00 \\

-Credits to: Nabiha-

Make lemonade? Quote ini sangatlah fo fo fofular di seluruh dunia, kalau tengok cerita English mesti ada quote ni such as dalam cerita sky high. Pabila hati mula down, quote itu menjadi inspirasi. Actually saya pun tak berapa faham apa maksud quote ni. When life gives you lemon, make lemonade. What if I dislike lemonade? Aku nak carrot susu. *Favourite ni.

Meaning of that quote
Bagi pendapat saya, quote di atas mengajar someone untuk teruskan berusaha. Jangan putus asa atas keputusan yang sebelum ni salah tetapi kita cuba untuk betulkan balik keadaan. What I'm saying is, don't chuuu ever give up!

Oh my romeo, oh teen love


Entry kali ni nak ceritakan tentang young girls this days yang agaknya terlalu banyak problems. Tak kiralah problem pasal cinta, keluarga ataupun diri sendiri. Kalau boleh semuanya tak kena. Saya tetiba terasa nak update tentang perkara ni pun sebab dapat inspirasi daripada kes remaja bawah umur lari rumah ikut boyfriend tomboy. Tak kiralah tomboy ke lelaki tulen ke atau kawan-kawan, memang banyak kes macam ni berlaku.

It's not like I'm too mature to speak of this but seriously I am kinda mad about youths this days. Being too mature in a wrong way. Thinking they are too old and ready to face the real world. They want to be 18 and have that unlimited freedom too soon without noticing the fact that they are hurting someone else. Their families! Kalau dah 18 pun tak tentu korang dah FREEEEEE, selagi belum kahwin selagi tu korang milik ibu bapa lagi. Ini bukannya Amerika, ini Malaysia dan kau orang Islam. Saya yang dah 18 ni pun mama saya tak kasi duduk rumah bujang tau.

And sometimes girls takes heart broken thing seriously. Lepas heart broken "Ergh, I hate every boy in this planet." Dah jumpa teman baru. "Aww, I love you more." Ada yang fobia tak nak cari pasangan dah tapi kenapa nak risau. Kau muda lagi, kahwin pun lama lagi. Lumrahlah couple muda-2 pasti ada yang sakit hati, ditinggalkan etc. Menangis tak berlagu takd gunanya but yeah you can cry out your tears but don't hate love. Dating Mr.Wrong can make us realize that Mr.Right is someone even better. Kalau orang dulu-2 kahwin dulu baru bercinta kan dan mereka masih bersama hingga ke anak cucu cicit. Barulah namanya CINTA.

I hate my parents, they always tell me what to do


What the deeelio with you anyways. "Aku benci dengan keluarga aku, kalau boleh aku nak lari jauh dari mereka." Kau rasa larikan diri sebab bencikan family kau tu boleh bantu kau ke? Cubalah lari rumah, skip schools, be stuuuuupid but one the other hand, you might actually have fun. Tapi kesiaaaan, fun kau tu tak pergi jauh pun. Muda-muda lagi bolehlah cita, kalau dah 20 lebih tak akan kawan-kawan atau family kawan-2 kau nak tanggung kau?

Tanpa education korang nak pergi mana? Setakat kerja dominos atau pizza sebagai waitress/waiter bukan boleh bahagiakan hidup korang. Nak enjoy pun, alah duit tak cukup. Tak jadi nak pergi 2 hari 3 malam kat Terengganu. Pffttt, what do you expect? Duit turun dari langit? Durian runtuh? Peh-liseeee. No effort no money, no better jobs no better fortune. Sudah tentu semua nak hidup kaya raya, apa lagi belajar rajin-rajin dari alam persekolahan rendah lagi. Ada some student dah habis sekolah menengah baru nak terkedek-kedek belajar English. Like? Apa kau belajar selama 17 tahun kat sekolah? Buang duit je nak pergi bayar pusat tuisyen sampai beratus-ratus.

Patutlah semua kau buat tak betul pada pandangan ibu bapa kau, pemalasss! Sorry aku marah sebab youths this days tak bersyukur, tak reti nak hargai parents dorang yang penat-penat sekolahkan dorang. Saya cakap berdasarkan kajian bukan main hentam je. Memang banyak kes macam ni.

Urgh, I'm Fugly!

Remaja sekarang pun halamaaaak, terlalu risau pula dengan kecantikan dorang ni. Buat apa nak tanamkan sifat insecurities and underestimate yourself? Korang tak cukup lawa? Saya tengok kebanyakan yang sibuk cakap diri dia tak lawa ni orangnya cun-cun je, saya pun jealous tau. So wtf? Korang tak reti nak bersyukur ke? Itu gedik namanya. 'Allah makes no mistakes.' Tiap-tiap hari saya pandang cermin, saya akan yakinkan diri saya dengan mengatakan diri saya cantik. *Suka bajed sendiri.

Tapi perkara ni dapat buat self esteem kita naik, takd lah dok insecure pasal rubbish shit. You don't get any prettier babbling about your ugly face. Apa korang boleh buat? Buat pembedahan plastic? Dah tahu harem nak buat juga, cantik-cantik masuk neraka buat apa kan? Kalau nak sangat bawalah kereta laju-laju langgar pokok macam dalam cerita Lagenda Budak Setan pastu buatlah pembedahan plastic. Kau fikir kau bertuah sangat untuk hidup lepas kejadian macam tu? That's a movie, life is not a movie. It's reality not expectations. Haha, jangan berani nak cuba. Debik korang sorang-2.

Me, myself and I
Maybe daripada facebook saya, saya nampak sosial but pernah dengar this quote? Don't judge a book by it's cover? So stop judging me. Dulu waktu saya form 2 baru nak akil baligh pun banyak buat masalah, mula berjinak-jinak bercinta dan hangout ni tapi semakin tua semakin matang pula fikiran.

Hidup siapa yang tak perlukan keputusan? Cer cita siapa yang tak pernah buat keputusan sendiri? Maybe at first keputusan yang kita buat salah, tetapi bukan bererti kau kena terjun bangunan. Hoiii, gila namanya. Sebaliknya pilih jalan lain untuk memulihkan keadaan. Respect people first and you'll get their respect.